Vi välkomnar Toni som ny operativ chef för Ventisol

Vi hälsar Toni Potinkara hjärtligt välkommen som ny chef för Ventisol!
Han har gedigen erfarenhet av brandgasventilation och kommer från en tjänst som chef över automatikavdelningen hos moderbolaget Kera Group i Finland.
Toni har börjat acklimatisera sig i sitt nya kontor och tillträder officiellt från och med första december.

We greet Ventisol’s new country manager, Toni Potinkara, with open arms!
Toni has extensive experience of smoke ventilation and previously held the position as manager of the automation department at our mother company Kera Group in Finland.
Toni has started to acclimatize himself in the new office and will start officially first of December.

Klicka här för att komma till Toni’s kontaktuppgifter

Tillfälligt avbrott

Vår mejl ligger tyvärr nere idag. 2022-11-09, vi jobbar på att få igång det igen så snabbt det går.
Vi ber er att ha överseende med detta!

Forskning om Brandgasventilation

Franska FFMI har släppt en forskningsrapport, The Osmose Study,  om brandgasventilationens effektivitet och är en imponerande läsning, speciellt kapitlet om samverkan med sprinkler.

Alla som är intresserade av brandgasventilation och brandskydd måste läsa denna!!

Läs den i sin helhet HÄR

GLAD PÅSK

Vi på KERA – Ventisol / BRAVE önskar alla medarbetare, kunder och leverantörer en GLAD PÅSK och med det meddelar vi att vi tar välbehövlig semester Fredag 2021-04-02 & Måndag 2021-04-05.

SSG Utb. Corona / Covid-19

Vi på Ventisol tycker att detta är ett jättebra initiativ från SSG och vill därför hjälpa till och sprida detta.

Rätt kunskap minskar smittspridningen! Kostnadsfri kurs om covid-19!

Spridningen av det nya coronaviruset har stor påverkan på människor, våra jobb och vår omvärld. Rätt kunskaper om hur smittan förebyggs gör att vi tillsammans kan minska konsekvenserna och skapa en tryggare arbetsmiljö. SSG erbjuder därför kursen covid-19 kostnadsfritt för svensk industri!

https://www.ssg.se/vart-utbud/kurser/information-covid-19/?utm_medium=email&utm_source=ssg%20kampanj&utm_campaign=kurs%20corona&utm_content=Kampanj:%20SSG%20lanserar%20kostnadsfri%20kurs%20om%20coronaviruset%20och%20covid-19%20200403

Nordbygg 2020

Ventisol kommer att finns med en monter på Nordbygg hela veckan på A43:49.

Varmt välkomna och prata brandgasventilation med oss.

”Bild säger mer än tusen ord”

Ventisol har i dagarna påbörjat arbetet med att producera filmer för våra kunder.

Det kommer vara instruktionsfilmer för den som skall installera våra produkter men också presentation för den som är nyfiken på hur våra produkter ser ut och fungerar.

KAU – Fallstudie

Idag presenterade Karlstads Universitets studenter en fallstudie som de gjort hos oss.
Måns Lundskog, Casper Johansson, Philip Erlandson & Erik Hernvall Jonsson har kommit fram med många spännande förslag som vi ska implementera i vår verksamhet under kommande året.

Ventisol tar ansvar

Ventisol tar även socialt ansvar.

Vi stödjer stolt:

Aktivskola.org

”Stiftelsen Aktiv Skola arbetar med socialt entreprenörskap. Det innebär att vi inte är en ideell organisation. Vi brinner för de frågor vi driver och vi vill bidra så mycket vi kan för att skapa en bättre skola i Sverige. Vi har tagit hjälp av de kunnigaste personer vi har hittat för att förmedla aktuellt och relevant material kostnadsfritt till alla skolor. Detta är inte gratis för oss, alla som arbetar i och för stiftelsen har löner och arvoden.

Att vi jobbar professionellt är garanten för att vi inte kommer att tyna bort genom att förlita oss på ideella krafter. Det är också en garanti för att det material vi producerar håller en hög och jämn kvalitet. Vi ska säkerställa organisationens handlingskraft i samarbete med de tiotusentals stödmedlemmar vi kommer att ha bakom oss inom ett par år.

Än i dag lever föreställningen kvar att det enda moraliskt riktiga sättet att hjälpa andra är antingen med skattemedel via staten, eller ideellt, det vill säga av människor som inte får betalt. Om vi ska få mer gjort är det dags att tänka om. I våra verksamhetsberättelser kan du läsa mer:

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2017

Vi har valt att fokusera på områdena droger, grooming, hälsa, miljö och mobbning. Vill man skapa en bättre skola går det inte att bortse från dessa områden som är ofrånkomligt förenade med kunskapsinhämtning och elevernas möjligheter till en positiv utveckling. Tyvärr kommer dessa frågor ofta i skymundan på grund av ekonomiska prioriteringar, och därför har vi valt att konstadsfritt erbjuda utbildningsmaterial till Sveriges alla skolor. Vi har sakkunniga på varje område och tillsammans med inhyrda experter och representanter från Förtroendegruppen har vi tagit fram tidsenligt, användarvänligt och lättillgängligt material som efterfrågats på skolorna”.

 

UTBILDNING

Ventisol kommer att genomföra utbildningsdagar 2019.

Föranmäl ert intresse via mejl info@ventisol.se eller kontakta oss direkt på 08-458 94 20.

Ventisol är en av Sveriges ledande experter på rökluckor, och vi vill gärna dela med oss av vår kunskap. Vi tycker att det är väldigt tråkigt att det är så många rökluckor som inte fungerar. Senaste rapporten var från Norrköping och Linköping där 30% av rökluckorna i bostadshus inte fungerade.

Läs mer..

UTBILDNING

Ventisol kommer att genomföra utbildningsdagar 2019.

Föranmäl ert intresse via mejl info@ventisol.se eller kontakta oss direkt på 08-458 94 20.

Ventisol är en av Sveriges ledande experter på rökluckor, och vi vill gärna dela med oss av vår kunskap. Vi tycker att det är väldigt tråkigt att det är så många rökluckor som inte fungerar. Senaste rapporten var från Norrköping och Linköping där 30% av rökluckorna i bostadshus inte fungerade.

Läs mer..

Matthias slutar

Matthias har valt att gå vidare i livet utanför Ventisol’s underbara värld.

Som tur är så finns otroligt starka och lojala Linda, Joonas och Jimmy kvar för att fortsätta hjälpa till med allt inom brandgasventilation, naturligt dagsljus och naturlig ventilation.

Det tar emot, men vi önskar Matthias lycka till med sitt nya äventyr.

Han slutar hos oss 31/3.

 

 

Vi är nominerade till Brostipendiet 2017!!

Det var ett härligt samtal från Handelskammarens Kristinehamnsavdelning när de berättade att vi blivit nominerade till Brostipendiet 2017.

Ännu gladare blir vi över motiveringen; Ett drivet företag som driver utvecklingen med en regional stolthet.

RÖSTA PÅ OSS HÄR!!!

Egentligen är det bara medlemsföretag som får rösta, men det skiter vi i. Vi vill att alla ska rösta – Giltigt eller inte!!

Ventisol tecknar avtal med Dolle

Det är med glädje vi kan berätta att vi slutit avtal med Dolle – världens största producent av vindstrappor – och kommer att få ett symbiotiskt komplement till våra uppstigningsluckor.

Håll utkik på vår hemsida för mer info. Vi lovar att få upp materialet så fort som möjligt!

Läs mer på Dolle.

Vår mamma handlar

Vårt moderbolag, Kera Group har köpt två nya företag som kommer att stärka koncernen med ny teknik och kompletterande produkter.

Köpen består av finska Multicap Tech som tillverkar rökluckor och litauiska Buitmena som är ena rackare på takljus.

Kul med fler syskon!!

 

Simsala RFA

Återigen visar Ventisol att vi är spjutspetsen i vår smala bransch!
Vi har lyssnat på marknaden och ni vet vad vi brukar säga; -We aim to please!

Nu jäklar har vi 3d-filer till våra två vanligaste modeller – VBP (rökluckor med plåtlock) och VBL (rökluckor med plana ljusgenomsläppliga lock). Kupolluckorna är på gång. Likaså filer i formatet IFC.

Rökluckorna är låsta i våra standardstorlekar, men vi har också flexibla modeller som bör hanteras med varsamhet och i samråd med oss.

Filerna är i *.rfa-format och kommer till en början inte att läggas upp på hemsidan, utan ni får höra av er till oss. Vi vill gärna veta vem vi lämnar ut dem till, så att vi kan följa upp att allt fungerar och förhoppningsvis på lite feedback så att vi kan bli ännu bättre.

Eftersom att det är en första utgåva så gissar vi att det kan finnas något mer att önska, så vi ber er, arkitekter och konstruktörer, att höra av er med era synpunkter!

SS-883007 Ny standard för service och underhåll för brandgasventilation

Nu har äntligen ett långt arbete blivit klart och synats in i sömmarna. Den nya standarden för service och underhåll för brandgasventilatorer blivit klar och kommer att lanseras vilken dag som helst.

Standarden är baserad på Svebra’s gamla riktlinjer, men det är en del ändringar gjorda. Skillnaderna kommer att omfatta förtydligande, förfarande och dokumentation.

Det är SIS  tekniska kommitté TK360 – Brand och Räddning, Arbetsgrupp AG6 – Brandgasventilation som författat standarden.

Standarden kommer att kunna köpas genom SIS.

Om du vill veta mer är det bara att kontakta oss.
08-458 94 20 eller info@ventisol.se

Ventisol är nu återförsäljare av Bacho’s säkerhetsutrustning

Vi är så glada över att kunna sprida vårt säkerhetstänk med Bacho’s säkerhetsutrustning för höghöjdsarbete. Sortimentet omfattar allt från ryggsäckar för verktyg, verktygsfickor och säkerhetslinor.

Tjusningen med de här grejerna är att de är lätta att använda. En säkerhetslina kan bestå av två delar, en man fäster in i verktyget och en del man har på handleden och klickar i varandra. På så sätt kan man byta verktyg snabbt om man har flera verktygsslingor. En annan variant är en resårslinga för tyngre verktyg.

Hör av er till oss om ni är nyfikna!

Länk till en del av sortimentet

Bacho 3875-LY2

Bacho 3875-LY2

Äntligen en vettig artikel.

Idag öppnade jag senaste numret av tidningen Brandskydd och jag blev så glad. Äntligen har vi sett en artikel där författaren, Ville Bexander, skriver om egendomsskyddet i BBR.

Sedan BBR 19 har ha vi sett att man inte behöver dela in vissa byggnadstyper i brandceller, man behöver varken brandgasventilatorer eller brandgasjalusier om man gör en förenklad dimensionering. Det är för att BBR har lagt all fokus på personskydd. Ansvaret för egendomsskyddet ligger således på byggherre, nyttjare, försäkringsbolag med flera. Det tråkiga är att ”det händer aldrig mig” mentaliteten är dominerande och det går tyvärr inte att komma ifrån att alla delar man lägger till i en byggnad kostar generellt pengar. Då är det ju roligare att lägga pengarna på snyggare klinker eller en tjusig disk i receptionen.

Men i alla fall, klicka här för att komma till artikeln.

Nu efterlyser vi också en artikel om att sprinkler och brandgasventilation kan bli väldigt effektivt i samverkan.

//Matthias – din brandgasprofet

Årets Stål & Verkstadsföretag 2014

Under Stål & Verkstads årsstämma utsågs 2014 års Stål & Verkstadsföretag med följande motivering:

”Framåtanda, innovativt ledarskap och engagemang är de tre nyckelorden för 2014 års Stål & Verkstadsföretag. Framåtanda, när man flyttade verksamheten från Stockholm till Värmland och följde rådet att samverka med omvärlden. Innovativt ledarskap, då man har deltagit i olika aktiviteter, som till exempel Stål & Verkstads Management-seminarier och utvecklat ett gott samarbete med ingenjörsstudenterna på Karlstads universitet. Engagemang genom arbetet att utveckla nationella standarder inom företagets bransch. 
Detta sammantaget gör Ventisol Brandventilatorer AB i Kristinehamn till en mycket värdig mottagare av utmärkelsen ”Årets Stål & Verkstadsföretag 2014”.”

– Vi är verkligen jätteglada och stolta över utmärkelsen och jag tillsammans med vår VD är överlyckliga!, säger Matthias Diego. Han är för tillfället i USA och kunde inte själv ta emot utmärkelsen på årsstämman. Till hösten kommer Ventisol att få möjlighet att presentera sin verksamhet på något av Stål & Verkstads större arrangemang, men Joonas Ahonen, en av Matthias kollegor, fick redan nu ta emot utmärkelsen i form av blommor och diplom på årsstämman.

 Klicka här för att läsa mer

 

Ny generation rökluckor på gång

Ventisol Brandventilatorer AB har inlett ett spännande utvecklingsprojekt tillsammans med Karlstads universitet gällande nya principer för tillverkning av rökluckor.

En grupp studenter som arbetar med integrerad produktutveckling med Anders Wickberg som handledare håller på att utveckla nästa generations rökluckor tillsammans med Ventisol. Nuvarande rökluckor består av en träram och isoleringsmaterial som sedan täcks med plåt. Den här hantverksmässiga tillverkningsmetoden är bortåt 30 år och Matthias Diego, Sverigechef på Ventisol Brandventilatorer AB, vände sig därför till Karlstads universitet för att få hjälp med att konstruera rökluckor på ett nytt sätt.

”Det nya är att rökluckorna kommer att tillverkas i ett för Ventisol nytt material som kommer att fungera mycket väl tillsammans med alla de kontor, fabriksbyggnader, idrottsanläggningar med mera där de installerar rökluckor. Mellanskiktet är ett lätt och stabilt isoleringsmaterial som omges av ett tunt men starkt ytskikt av plåt”, säger Anders Wickberg. ”Det gör att rökluckorna kommer att väga mindre, och de kan tillverkas både billigare och snabbare. Dessutom uppfyller de alla Ventisols krav på utseende, vikt, isolering, brandsäkerhet, miljö med mera”, avslutar Anders Wickberg.

”Det är fantastiskt att se den kreativitet som studenterna har”, säger Matthias Diego. ”Vi är väldigt nöjda med samarbetet, och nästa fas blir att vi tillsammans ska utveckla tillverkningslinjen så den passar till de nya rökluckorna. Det kommer att bli en väldigt spännande vår med andra ord”, avslutar Matthias Diego entusiastiskt.

Ventisolgruppen-603-545Ventisolgruppen på Karlstads universitet från vänster till höger: Martin Östberg, Tobias Bretschneider, Camilla Ekström, Fredrik Andreé, Merdan Özkayalar.

God jul!

Ventisol vill passa på att önska alla en riktigt god jul samt ett gott nytt år.

Vi stänger igen fabriken över helgerna men direkt efter är vi tillbaka på plats.Vi ser fram emot ett nytt år med spännande utmaningar samt ett antal nyheter.

Ventisol blir ännu socialare

Nu har vi tagit klivet in i Facebook.

Tanken är att detta ska kunna komplettera hemsidan och vårt Twitterflöde.
Det blir ett enklare sätt att förmedla bilder ur vår vardag och spännande små utvecklingar.

Vi kommer löpande att försöka fatta det här med FB, men tänk på att vi är duktiga på det vi gör dagligen – brandgasventilation & takljus, inte Facebook…
Så, gilla oss ännu mer och klicka här!

Äntligen!

Nu är den svenska harmoniseringen av SS-EN 12101-2 publicerad. Den heter SS 883006. Vi är inte ett dugg blygsamma med att berätta för omvärlden det var vi på Ventisol som initierade den en gång i tiden.

Arbetet vi driver nu är att skapa en standard för service av termisk brandgasventilation, baserad på Svebra’s riktlinjer. I arbetsgruppen sitter brandskyddsföretag, tillverkare, andra intresseorganisationer och myndigheter.

SS 883006 finns att köpa på SIS hemsida.

Vill du också delta för att driva standardiseringsarbetet framåt så är det bara att kontakta Pontus. Du hittar hans kontaktuppgifter på TK360′s hemsida.

Härligt! På en fredag och allt. Glöm inte att följa oss på Twitter också.

Beträffande nya byggförordningen

Som alla i branschen vet som har ju ett nytt byggproduktförordning, CPR, trätt i kraft från den första juli i år. Skriften kan ni ladda ner i sin helhet på Boverkets hemsida.

Detta innebär att alla produkter för byggindustrin – som har en harmoniserad standard – skall vara CE-märkta. Då är det viktigt att veta att också brandgasventilation och strömförsörjningen (batteribackupen) för dito har harmoniserade standarder och är således belagda med CE-märkningskrav. Om det är så att ni har frågor om detta och vill veta mer så är ni hjärtligt välkomna att ringa oss.

Standarderna som gäller heter: SS-EN 12101-2 för brandgasventilation och SS-EN 12101-10 för strömförsörjningen.

Självklart löser vi alla dina behov.

Nu var ju inte vi med och skrev förordningen, men vi tror att vi kan den rätt bra.
Ring oss om ni har frågor!

Ni kan också läsa mer på Boverkets hemsida.

Varje sekund räknas…

Hjärtsäker Zon
Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av hjärtstopp. Bara 500 överlever.
37 procent av de som drabbas är i arbetsför ålder. Med fler hjärtstartare och fler som kan hjärt-lungräddning skulle många fler kunna räddas. Läs mer…

Hjärt- & Lungfonden släpper viktig app som kan rädda liv. Version för Android kommer snart.

Detta är något vi på Ventisol tycker skall uppmärksammas.

Semester!

Vecka 28 samt 29 stänger Ventisol fabriken för lite efterlängtad semester.

…men eftersom inga profeter har semester så går det alltid att få tag i oss via info[at]ventisol.se eller prova att ringa på 08-458 94 20 om ni skulle ha några frågor kring brandgasventilation eller takljus.

Vi önskar alla en riktigt trevlig sommar!

Den stora branden i Halmstads hamn


Bild från halmstad.se

Den stora branden i Halmstads hamn i september förra året kan ha orsakats av elektriskt fel i en truck inne på saltimportören Hansson & Möhrings lager. Det är en av slutsatserna i räddningstjänstens utredning som nu är färdig. Läs mer…

I rapporten konstateras också att vissa rökluckor inte har fungerat, något som gjorde att trycket från brandgaserna ökade och bidrog till spridning av branden i resterande del av byggnaden.
Läs hela rapporten här.

Nästan en tredjedel av flerbostadshusen har rökluckor ur funktion…

Skrämmande fakta:

Nästan en tredjedel av de flerbostadshus i Norrköping som räddningstjänsten är ute och gör brandtillsyn på, har rökluckor i trapphus som är ur funktion och som därmed kan försvåra en eventuell evakuering av boende vid brand. Läs Mer…

Tyvärr gäller detta nog inte enbart Norrköping, men som tur är kan du alltid kontakta Ventisol så kan vi hjälpa dig att lösa detta.

Fredagen 3/5 är det stängt på ventisol

Fredagen 3/5 kommer Ventisol att bli kloka som böcker! Med andra ord kommer vi att vara på utbildning och vara begränsat nåbara. Matthias och Joonas kommer att stämma av e-posten så ofta vi kan.

I övrigt önskar vi alla en riktigt trevlig helg!

Ventisol tar steget in i Twitter – @VentisolBrand

Ventisol kommer att försöka tweeta om intressanta frågeställningar kring SS-883006, SS-EN 12101-2, brandgasventilation, takljus, lanterniner, utvecklingen i företaget och allt annat som vi tror att kan vara av intresse. En och annan töntig tweet kanske kommer ut, men det ska väl vara lite kul också.

Målet är inte att få lika många intressenter, eller “followers” som Aston Kutcher eller Justin Bieber men desto hellre färre som faktiskt är intresserade av utvecklingen i branschen och Ventisol Brandventilatorer AB.

Allra roligast vore om man kan få en dialog. Väl mött på @VentisolBrand

Tids nog kommer vår Facebooksida upp också. Ventisol ska vara i framkanten!!

twitter

Glad påsk

gladpask-300x300

Vi vill passa på att önska våra kunder, leverantörer samt alla andra en riktigt glad påsk.

Skrämmande om fallolyckor

År 2011 omkom nästan 1 600 personer i fallolyckor, medan färre än 300 omkom i vägtrafikolyckor. Ändå är det, enligt en ny Sifo-undersökning som MSB publicerar i dag, bara 13 procent av svenskarna som vet att fallolyckor är den vanligaste dödsolyckan. Rapporten visar också att bara en bråkdel av medierapporteringen om olyckor handlar om fallolyckor. Läs mer…

Självklart har alla våra brandgasventilatorer inbyggda fallskydd för att förhindra just dessa olyckor. Vi skräddarsyr även fallskydd för en uppsjö av olika fabrikat av luckor mm. Har du något objekt som behöver ses över, tveka inte att höra av dig, vi kan ta fram det mesta.

Allt Löser Sig!

Uråldrigt Värmländskt ordspråk

Ventisol flyttar huvudkontoret

Ventisol Brandventilatorer AB flyttar huvudkontoret från Stockholm till Kristinehamn.

Detta är ett steg i den fortlöpande effektiviseringsprocessen. Samma gamla telefonnummer kommer att fungera som vanligt men det blir ett nytt faxnummer;
08-458 94 25.

Kontorets nya adress är;

Ventisol Brandventilatorer AB
Hantverkargatan 6
681 42  Kristinehamn

Vi pustar ut efter nordbygg 2012

Tack alla ni som besökte oss och visade intresse för våra produkter under Nordbygg 2012.

Intresset för takljus och vår CE-märkta röklucka har varit överväldigande, vilket glädjer oss oerhört. Vi jobbar hårt för att återkoppla till alla vi pratade med, men tveka inte med att höra av er till oss, om vi kan hjälpa till.

10 000 mintpastiller gick åt, samt en hel del pennor och massor med kaffe.

Vi önskar alla en fantastiskt vår!

Nordbygg 20-23 mars 2012

Ventisol ställer ut på Nordbygg 2012. Vi hoppas att träffa er alla som vi känner, och inte känner, på mässan.

Registrera dig med hjälp av länken här och ange kod 0542.

Om du tycker att internet är jobbigt och bökigt att hålla på med är du hjärtligt välkommen att ringa oss på 08-458 94 20 eller att skicka ett mail till info@ventisol.se med dina uppgifter så skickar vi en pappersbiljett.

Glöm INTE att ange hur många biljetter du vill ha.